Schilderen voor beginners met olieverf
‘Alle begin is moeilijk’, dat gezegde hoor ik vaak. Geldt dat voor schilderen met olieverf ook? Misschien wel, maar door gewoon te starten en te ervaren wat de mogelijkheden zijn, zal je zien dat het echt niet zo ingewikkeld is als het lijkt. In deze blog neem ik je stap voor stap mee hoe je de eerste basisprincipes leert als beginner in het schilderen met olieverf.
Aan de slag met de onderschildering
Bij ieder schilderij in olieverf begin je met een onderschildering. Je leert goed te kijken en duidelijk verschil te zien tussen licht en donker. Door die contrasten krijg je vorm in alles wat je op doek zet.
Wat een geweldige oefening is als je nog nooit iets met schilderen hebt gedaan is wat cirkels voor en achter elkaar langs op doek zetten. Pak een bord, een bekertje of iets dergelijks en omtrek de rondingen zodat je verschillende maten krijgt. Voor een compositie is het mooist om een oneven aantal te gebruiken.
Wat heb je hiervoor nodig?
Dit zijn de benodigdheden voor deze oefening:
- een (kattentong) penseel;
- ruwe omber olieverf (eventueel titanium wit erbij, maar dat hoeft niet persé);
- een afscheurpalet;
- Gamsol (of terpentine);
- een katoenen doekje.
Beginnen met schilderen
Heb je alle materialen verzameld? Dan kun je beginnen! Als eerste laat je de haren van de penseel vollopen met Gamsol. Dan dep je het af aan je doekje en verdun je de olieverf zodat het een beetje waterig wordt. Breng een dun laagje aan in de achtergrond. Zorg ervoor dat de hele achtergrond een dun laagje olieverf heeft.
Vervolgens begin je aan de donkerste kant van de eerste cirkel. Schilder ongeveer de helft daarvan in de donkerste toon. Dan maak je de penseel weer nat met Gamsol en maak je een heel klein beetje verf nog ietsje dunner en schilder je de lichte kant van dezelfde cirkel. Ga voorzichtig met je penseel van het licht naar het donker toe en maak met de platte kant van je penseel een zachte overgang tussen donker en licht. Is het licht te donker geworden, dan kun je met het katoenen doekje een beetje verf verwijderen.
Als je alle drie de cirkels hebt geschilderd, neem je wat afstand en dan zie je hoe goed je een vorm hebt neergezet en wat je kun creëren met maar een kleur.
Uiteindelijk zie je niets meer terug van de onderschildering omdat er nog kleur overheen gaat. Maar je zult zien dat je in de volgende laag heel veel hebt aan deze allereerste penseelstreken. Maak af en toe een foto tussendoor om het proces vast te leggen en om te zien hoe je schilderij opgebouwd is.
Gamsol zorgt ervoor dat je olieverf snel droogt. Je kunt er al vrij snel weer overheen. In mijn volgende blog laat ik zien hoe ik verder ga met deze oefening.
Doe je dan ook weer mee? Ik ga ondertussen nadenken over de achtergrondkleur en de tonen die ik in de cirkels ga schilderen.
3 gedachten over “Schilderen voor beginners | Les 1 – Onderschildering”
Beste Nicolette,
Wat ben ik blij met de Online Schilder projecten. Heerlijk bezig zijn in deze rare Tijd.
Je duidelijke uitleg in woord en beeld zijn Top. Nu aan het wachten op de Gouden kan.
Groet Annamaria
Hier heb ik gisteren geprobeerd om mijn foto te downloaden, maar hoe moet dat ?
Hallo Nicolette, heel duidelijk filmpje. Ontzettend leerzaam.