Schilderen voor beginners | Les 3 – Kleuren

In deze blog

Schilderen in kleur

Wat is het leuk om te zien hoeveel de video’s worden bekeken. Blijkbaar is er behoefte aan het leren schilderen met olieverf vanaf de basis. Over olieverf valt nog zoveel te leren, dat ik wel 100 lessen zou kunnen vullen.

Maar eerst les 3….nu gaat het schilderij echt kleur krijgen!

Wat heb je nodig

  • Schilderplalet
  • 2-3 maten penselen
  • Olieverf: titanium wit, cadmium geel, cadmium rood. Cadmium oranje, gebrande sienna, ultramarijn blauw en kraplak (of karmijn)
  • Medium Liquin original
  • Katoenen doekje

Kleuren mengen

We beginnen met de achterste grote cirkel. Om rood donkerder te maken, voeg je wat kraplak en ultramarijn blauw toe. Als je de video goed bekijkt, zie je hoe ik de kleuren meng tot een dieprode kleur. Neem een klein beetje van de donkerste kleur en voeg wat rood toe. Een beetje geel kan er ook bij. Gebruik vooral geen wit, dan wordt het rood roze en dat hebben we juist niet nodig. Ook voor de lichtste kleur doe je hetzelfde…neem een beetje van de lichtere kleur en maak die nog een beetje lichter.

Beginnen met schilderen

 

 

Neem een beetje liquin aan de penseel en begin aan de donkerste kant. Schilder zeker de helft van de cirkel donker en ga dan pas met je middenkleur verder. Zet deze iets van de donkere kleur vandaan in de cirkel en schilder voorzichtig naar het donker toe. Doe hetzelfde met het hoogste licht aan de rechterkant. Zet het wat van de middenkleur af en breng de verf naar het donker toe.

Dit zelfde doe je met de twee andere cirkels in de kleuren die ik in de video laat zien. Uiteraard kun je kleuren gebruiken die je zelf mooi vindt. Alles is mogelijk, als je maar schildert van donker naar licht en er goed op let dat je juist niet teveel licht in het donker schildert.

Gouden tip:

Als je denkt dat je licht niet licht genoeg is, maak dan je donker nóg een tint donkerder. Je zult zien dat je licht dan gaat oplichten. Je doet dus eigenlijk het omgekeerde. Probeer het maar eens, je zal versteld staan wat het doet.

Veel plezier!

Nooit meer een blog missen?

Meld je dan hieronder aan en ontvang mijn nieuwe blogs gewoon in je mailbox.

Of ga direct aan de slag met één van mijn online schildercursussen

Laat een reactie achter

Zelf ook leren schilderen met olieverf? 

Ga dan direct aan de slag met één van mijn online schildercursussen.
Scroll naar top