Definitieve laag achtergrond in olieverf
Na deze definitieve laag in de achtergrond kun je ervoor kiezen om de cirkels nog een extra laagje te geven door les 3 nog een keer te volgen. Dan is daarna deze leuke oefening klaar! Ik weet zeker dat je kunt overgaan op het maken van een echt schilderij. Op mijn website staat een beginners cursuspakket โpaprikaโs en rode peperโ, wat je kunt maken met exact deze kleuren en een extra kleurtje groen. Een super leuk vervolg op deze oefeningen.
Maar zover is het nog niet. Eerst maken we deze achtergrond helemaal af.
Wat heb je nodig
- Schilderpalet
- 2 maten penselen
- Olieverf: titanium wit, ultramarijn blauw, gebrande omber en cadmium rood (karmijn of kraplak kan ook)
- Medium: liquin
- Katoenen doekje
Kleuren mengen en schilderen
We beginnen op dezelfde manier als in les 2 waar we zwart maken door ultramarijn blauw te mengen met gebande omber. Ik voeg altijd iets meer ultramarijn toe om het zwart wat meer glans te geven. Omdat we van donker naar licht schilderen, ga je naar je licht toe door steeds iets titanium wit erdoor te mengen. Dat doe je al schilderend met de penseel waar nog de zwarte verf in zit. Niet tussendoor afvegen. Zo krijg je nooit een te lichte kleur.
Gebruik in deze laag minder liquin dan in de laag ervoor. Deze laag moet dekkend gaan worden, dus de verf zet je vetter op met minder medium.
Beginnen met schilderen
Als je van donder naar licht de olieverf in de achtergrond hebt geschilderd, ga ik je voordoen wat cadmium rood toevoegt. Het is dezelfde kleur rood die ook in de grootste cirkel is gebruikt. Door heel weinig van het rood te mengen door je zwart ga je zien dat de achtergrond helemaal gaat kloppen met het onderwerp.
Ik gebruik in bijna al mijn schilderijen de kleur van het onderwerp ook in de achtergrond of andersom. Op die manier blend alles heel mooi in elkaar en wordt het een geheel.
Zou je dat niet doen, het is een keuze, dan wordt de achtergrond โharderโ in het schilderij dan wanneer je wat kleuren in de natte verf toevoegt. Kijk maar een heel goed naar de schilderijen van Henk Helmantel. Als je zijn achtergronden van dichtbij ziet, sta je versteld van het aantal kleurtjes wat hij gebruikt heeft. Terwijl het op afstand vaak maar twee of drie kleuren lijkt.
Wil je verder met het leren schilderen met olieverf en was dit een leuke opstap? De cursus paprikaโs en rode peper is een vervolg hierop. Uiteraard volgen er meer lessen om steeds weer verder te komen in het schilderen met olieverf. Veel plezier!