Schilderen voor beginners | Les 2 – Achtergrond

In deze blog

Schilderen van de achtergrond in olieverf

Als het goed is hebben jullie de eerste laag opgezet aan de hand van de eerste video uitleg. Ik hoop dat het duidelijk is en dat jullie met mij mee gaan schilderen in de tweede laag. We hebben voor dit schilderij niet heel veel materialen nodig, dus heb je weinig aanschaf kosten. Mocht je olieverf schilderen echt leuk gaan vinden dan zal je merken dat je in de loop van de tijd steeds meer materialen gaat toevoegen.

Wat heb je nodig?

  • Een schilder (afscheur) palet
  • Olieverf: gebrande omber, ultramarijn blauw en titanium wit
  • Medium: Liquin original
  • Paletmes, kattentong penseel en een katoenen doekje

Kleuren mengen

Om te beginnen breng je op je palet alle drie de kleuren olieverf aan. Let op: olieverf is heel zuinig in gebruik, dus gebruik vooral niet teveel, je kunt altijd weer wat uit de tube toevoegen. Vervolgens meng je  gelijke hoeveelheden gebrande omber en ultramarijn blauw. Je ziet gelijk dat je een zwarte kleur krijgt. Omdat nog extra te controleren kun je een heel klein beetje van de menging afnemen en daar ietsje titanium wit door doen, Is het nog te bruin, voeg wat blauw aan de donkerste menging toe en andersom…is het te bruin, doe er dan wat ultramarijn bij.

Je gaat zien dat je zwart veel mooier is dan wanneer je zwart uit een kant-en-klaar tube gebruikt. Het glanst meer en heeft veel meer diepte.

We schilderen ALTIJD van donker naar licht. Dit, omdat we makkelijker de donkere kleuren lichter kunnen maken dan andersom. Het is geen ongeschreven regel, maar te licht beginnen en dan donkerder willen maken, is echt lastig. Vandaar van donker naar licht.

Beginnen met schilderen

 

 

We gaan beginnen! Neem aan beide kanten van de penseel wat liquin (medium dat de droogtijd versnelt en de verf lekker smeerbaar maakt). Daarna pak je met het penseel aan beide kanten wat van de donkerste kleurmenging. Beweeg het penseel alle kanten op en schilder de linkerkant van de achtergrond zo donker mogelijk. Je voelt zelf wanner je weer wat liquin aan het penseel moet doen.

Vervolgens voeg je een heel klein beetje wit toe aan de donkere kleur en zet je het licht iets van het donker af in de achtergrond en schilder je voorzichtig naar het donker toe en breng je de kleuren bij elkaar. Op die manier krijg je zachte overgangen van donker naar licht. Wil je het nog lichter, dan doe je weer hetzelfde en je ziet dat je een heel mooi contrast krijgt tussen donker en licht. In de video is waarschijnlijk  beter te zien wat ik precies bedoel. Het is echt een leuke oefening. Ik laat nu de achtergrond drogen en ga in de volgende les de drie kleur mengingen uitleggen die we in de voorgrond gaan schilderen. Veel plezier!

Nooit meer een blog missen?

Meld je dan hieronder aan en ontvang mijn nieuwe blogs gewoon in je mailbox.

Of ga direct aan de slag met één van mijn online schildercursussen

Laat een reactie achter

Zelf ook leren schilderen met olieverf? 

Ga dan direct aan de slag met één van mijn online schildercursussen.
Scroll naar top