Mandarijn schilderen in olieverf | Les 1 – Prepareren van het doek en overnemen van de afbeelding

In deze blog

Wat heb je nodig?

Beginnen met schilderen

 

 

We gaan nu een echt schilderij maken en de technieken uit de eerste lessen in praktijk brengen. Maar voordat we dat gaan doen moeten we eerst het doek/ paneel een laagje acrylverf of gesso geven, zodat de olieverf niet helemaal in het doek trekt. Zelf gebruik ik een lichte kleur acrylverf. Ik maak een plat penseel nat met water en breng vervolgens een laagje acrylverf aan op het doek. Het hoeft niet heel dik, maar wel moet je ervoor zorgen dat het hele doek met een dun laagje is dicht geschilderd.
Je laat het even goed drogen en na ongeveer een kwartiertje kun je met de opzet gaan beginnen.

Die opzet kan op twee manieren. Als eerste kun je over de zwart/wit afbeelding een kruis en een diagonaal zetten. Datzelfde doe je op je doek en dan meet je vanuit het midden de exacte afstand tussen je voorbeeld en het midden van je doek. Om het precies uit te leggen is lastig, in de video doe ik het duidelijk voor. De andere manier is om met houtskool de achterkant van je afbeelding vol te krassen. Dan plak je het, met de houtskoolkant, op het doek en kun je met een pen alle lijnen overnemen. Ook de schaduwpartijen en lichtval geef je aan met een stippellijn.
Je verwijderd voorzichtig de afbeelding van je doek en als laatste fixeer je de houtskoollijnen met fixatief of haarlak. We zijn nu klaar om met olieverf te gaan beginnen!

Nooit meer een blog missen?

Meld je dan hieronder aan en ontvang mijn nieuwe blogs gewoon in je mailbox.

Of ga direct aan de slag met één van mijn online schildercursussen

5 gedachten over “Mandarijn schilderen in olieverf | Les 1 – Prepareren van het doek en overnemen van de afbeelding”

  1. Avatar
    Maud von Bergh-Arnolds

    Dank voor je duidelijke uitleg. Heb alle lessen van de paprika’s eerst vanuit de luie leunstoel bekeken en aantekeningen gemaakt. Nu de mouwen opstropen en aan de slag.

Laat een reactie achter

Zelf ook leren schilderen met olieverf? 

Ga dan direct aan de slag met één van mijn online schildercursussen.
Scroll naar top